Цар Едип | Р. Бугарија

Печати PDF
14.X. | 20:00
ЦАР ЕДИП
ТЕАТАР СТЕФАН КИРОВ, СЛИВЕН, Р. БУГАРИЈА

автор:
Софокле
режија:
Билјана Петрова
сценографија
Елица Андреева

актери:
Ивајло Гандев
Димитар Костадинов
Димитар Марков
Тања Јоргова
Сабина Коен
Николина Велчева

Ова е драма од Софокле, која
се учи во деветтото одделение
во бугарските училишта. Тоа
се личности на возраст од
15-16 години. Моето сеќавање
на моментот кога ја читав
драмата на таа возраст е дека
е невозможно човек, чиј повик
е да биде крал, да си го убие
сопствениот татко и да ја земе
мајка си за жена, без деа свати
што сторил се додека не се соочи
со одмаздата. Многу векови
подоцна, Зигмунд Фројд ќе ја
истражува оваа приказна преку
неговата теорија за човекот
и комплексот наречен според
главниот протагонист, Едип. Во
нашиот едночасовен спектакл,
ние се мачиме да чекориме по
патеката која човештвото ја
оди изминативе 2500 години.
Најбитното нашто за целиот
тим на оваа продукција беше
да открие што е можно да се
замисли и да се оживее денес,
кога се препрочитува една
античка трагедија. Најбитното е
како еден човек, чиј повик е да
биде ослободител од тиранијата
на злото, не е способен да и се
спротивстави на сопствената
судбина и покрај свесните обиди
да се бори против неа.

bugarija1

bugarija2

bugarija3

bugarija4

Новости новости

Error: Any articles to show

sponzori2017