Перикле | Р. Србија

Печати PDF
13.X | 20:00
ПЕРИКЛЕ
ШАБАЧКИ ТЕАТАР, Р. СРБИЈА

Автор:
Вилијам Шекспир
Адаптација, решија и сценографија:
Никита Миливојевиќ
Костимографија:
Јелена Стокуќа
Музика:
Коста Павловиќ
Асистент на режисерот:
Владимир Милојевиќ

Играат:
Анета Томашевиќ
Соња Милојевиќ
Зоран Карајиќ
Ервин Хаџимуртезиќ
Дејан Шарковиќ
Владимир Милојевиќ
Деана Костиќ
Милош Војновиќ
Страхиња Баровиќ
Кристина Пајкиќ

Сметам дека последните
неколку дела на Шекспир
(Симбелин, Зимска бајка,
Перикле, Бура) се навистина
многу посебни. Во нив како да
нема стварна вистина, повеќе
се како фантастични приказни
преполни со неверојатни
случки, со многу пресврти и
изненадувања, но и со многу
недоследности и неусогласеност
помеѓу случките. Голем дел
е временски и просторно
имагинарен и делува како
„бајка“.
Имајќи предевид дека
последниве години имам
впечатпк дека живеам во
една „бајковита“ поприлично
нестварна реалност, во која се е
можно, одеднаш овие последни
дела на Шекспир ми станаа
еднио од најомилените. Токму
таа „неверојатност на случките“
е битен дел од нивната посебна
привлечност.
Перикле е меѓу
најнеизведуваните текстови на
Шекспир и ова е прва изведба
на делото во српска театарска
продукција.

Никита Миливојевиќ

srbija5

srbija4

srbija3

Новости новости

Error: Any articles to show

sponzori2017