Крал Иби

Печати PDF

НУЦК ТЕАТАР “ЈОРДАН Х.К. - ЏИНОТ“
Р. МАКЕДОНИЈА

Играат:
Зоран Љутков
Зорица П. Панчиќ
Жарко Димоски
Фаик Мефаилоски
Марија Стефановска
Жарко Спасовски
Драгана Босниќ
Кирил Гравчев
Едмонд Стоир
Славица Манаскова
Најдо Гуџов
Никола Ризовски
Филип Христовски
Кристијан Саздовски

автор: Афред Жари
режија: Андреј Цветановски
драматизација: Сашо Димоски
сценографија: Валентин Светозарев
костимографија: Александра Крнинова Груев
музика: Димитар Андоновски

„Се извинувам, но јас не сакам да бидам император. Тоа не е моја работа. Не сакам ниту да управувам, ниту да освојувам било кого. Алчноста ги затрула душите на луѓето, го опколила светот со омраза, не фрлила во несреќи и крвопролевања. Развивме големи брзини, но се затворивме себеси внатре. Машинериите кои даваат изобилства, не фрлија во немаштија. Нашето сопствено знаење не направи цинични, а нашата памет - тешки нељубезни. Премногу размислуваме, а премалку чувствуваме. Многу повеќе од машините, денес ни е потребна хуманоста. Од оние кои можат да ме чујат, им порачувам - не очајувајте. Не им се давајте на овие неприродни луѓе, луѓе - машини со мозоци - машини и со срца - машини. Сите да се обединиме. Да се бориме за нов свет - чесен свет кој ќе им даде можност на луѓето да работат, кој ќе им даде иднина на младите, а на старите сигурност. Да се бориме да го ослободиме светот, да ги прескокнеме националните граници, да ја победиме алчноста, омразата и нетрпеливоста. Да се бориме за разумен свет, свет во кој науката и прогресот ќе го одведат човештвото кон среќа.“
монолог од „Големиот диктатор“ - Чарли Чаплин

IMG_3526

IMG_1061

Новости новости

Error: Any articles to show

sponzori2017