Антигона

Печати PDF

ДРЖАВЕН КОНЗОРЦИУМ ПРИ ИСТАНБУЛСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ И ТЕАТАР Ц.В.
Р. ТУРЦИЈА

Играат: 
Слаѓана Вујошевиќ
Никола Настоски

Режија: Слаѓана Вујошевиќ
Музика: Аликан Ујсал
Светло: Боран Кузум

„Во еден дом, во едно кралство, еден вујко и една внука, еден крал и еден граѓанин, дебатираат за тоа дали е полесно да се каже ДА или НЕ„
„Антиогна„ е алтернативна поставка на драмски текст на францускиот писател Жан Анулих, кој пак текстот го адаптира на истоимената Софоклеова античка трагедија. Целото дејство е концентрирано на конфликтот помеѓу Антигона и Креон, една внука и еден вујко, поточно еден граѓанин и еден крал. 
Претставата е атрактивна поради својата двојазичност. Актерите текстот го изговараат и на турски и на македонски јазик.

1---Kopya

Новости новости

Error: Any articles to show

sponzori2017